SP 2021 BEZ NIKOLE KARABATIĆA

Nažalost, iduće svjetsko prvenstvo nam sigurno neće moći ponuditi predstave jednog od najvećih rukometnih majstora 21. stoljeća.

U jednom se periodu činilo da će svjetsko rukometno prvenstvo 2019. proteći bez jednog od simbola francuske reprezentacije. Ipak, ondašnji francuski izbornik Didier Dinart iznenadio je uvrštavanjem Nikole Karabatića u roster za drugi dio natjecanja.

Nažalost, iduće svjetsko prvenstvo nam sigurno neće moći ponuditi predstave jednog od najvećih rukometnih majstora 21. stoljeća. Ozljeda koju je Karabatić zadobio tijekom ligaške utakmice protiv Ivry-ja puno je teža od one s kojom se tada nosio. Naime, riječ je o ozlijedi koljena. Operacija je bila neminovna, a postavlja se pitanje koliko će, s obzirom na Nikolinih 36 godina, trajati oporavak.

Francuska reprezentacija je na Europskom prvenstvu 2020. doživjela pravi debakl. Unatoč sustavu koji već godinama razvijaju i pripremaju za seniorsku reprezentaciju. Francuzi ipak u pojedinim trenucima na terenu trebaju kraj sebe imati, tzv. „seniora“. Točnije, mladoj i vrlo talentiranoj ekipi igrača poput N’Guessana, Mema, Fabregasa ili Richardsona juniora, potreban je netko tko će u polu-kontri stati na loptu, usmjeriti tempo utakmice u onaj koji momčadi najviše odgovara ili vlastitim primjerom pokazati kako se treba postaviti u nekoj situaciji tijekom igre. Nikola Karabatić trebao je biti upravo taj čovjek, pa čak i više od toga, na nadolazećem svjetskom prvenstvu.

PAD JE POSTEPENO VIDLJIV

Ako se sagleda statistika posljednja tri svjetska prvenstva, vidljiv je pad u raznim segmentima Karabatićeve igre. Broj minuta, broj Karabatićevih udaraca prema suparničkim vratima, pa čak i postotak realizacije koja je, u vrhuncu karijere, bila impozantna. Ipak, posljednji artefakt zlatne generacije francuskog rukometa, možda najbolje ekipa koja se ikad bavila ovim sportom, SP će gledati kao promatrač. Tek potencijalno, može djelovati kao vanjski savjetnik izbornika Guillamea “Gine” Gillea. Budući da su dugo bili suigrači, ne bi začudilo da Guillame Nikoli na prvenstvu nađe neku ulogu. Potencijalno, može ga se uistinu pozvati kao određenu vrstu vanjskog savjetnika koji bi imao pravo komunicirati s momčadi.

SUTON VELIKE KARIJERE

Kako god se situacija, u kontekstu uloge Nikole Karabatića na SP 2021, odvije, jedno je sigurno. Ovog velikana rukometa, francuskog i svjetskog sporta zasigurno nećemo imati prilike još dugo gledati na rukometnim terenima. Nikola je profesionalac prve klase, što možete pogledati u reportaži niže, nastaloj u trenutku kada je bio igrač Barcelone.

Međutim, zub vremena, nažalost, ne štedi nikoga. Uz težinu ozljede koju upravo liječi, Nikola Karabatić pred sobom ima još jednu ili, maksimalno, dvije sezone vrhunskog rukometa. Tijekom svoje karijere Karabatić je zadužio svijet rukometa svojim izvedbama. U njegovim najboljim godinama Nikoline igre bile su dostojne spominjanja u kontekstu najboljeg igrača svih vremena. Iako, s obzirom na (ne)strukturiranost nadležnih rukometnih institucija, ova laskava titula možda nema težinu kakvu bi trebala imati.

RUKOMET ZA PAMĆENJE

Nikola Karabatić svim će ljubiteljima rukometa (posebice onima iz Hrvatske) jednoga dana iza sebe ostaviti vrtlog emocija. Ipak, javit će se tu i izrazito veliko poštovanje. Ono proizlazi iz činjenice da je uvijek davao svoj maksimum, očaravao svojom fizičkom, ali i mentalnom snagom. Sportskoj javnosti je, tijekom onih najvećih okršaja (u prvom redu s Hrvatskom donio toliko lijepih poteza i trenutaka. Na njih čak niti njegovi najzagriženiji protivnici nisu mogli ostati hladni. Kada Nikola Karabatić odluči stupiti sa scene, rukomet će izgubiti jednog velikana igre. Jednu instituciju francuske rukometne reprezentacije. Pozdravit će se s klincem koji je Montpellier gotovo pa golobrad vodio do europskog trona. Isto to je učinio i s onom fantastičnom momčadi Kiel-a s početka 2000-ih.

Sve to, ali i još više, donio je Nikola Karabatić rukometu. Iz tog razloga, možemo biti sretni što smo imali prilike biti dio njegove rukometne ere.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *