RUKOMETNI SP U JEKU KORONA PANDEMIJE

Bit će zanimljivo vidjeti kako Egipćani planiraju provesti corona-free prvenstvo.

Svjetsko prvenstvo u rukometu održat će se od 14. do 31. siječnja 2021. u Egiptu. Od samog početka, odnosno od trenutka odabira zemlje domaćina, najveća rukometna smotra za sobom vuče određene skepse i pitanja.

U prvom redu, odabir Egipta kao zemlje koja bi trebala ugostiti najbolje što svijet rukometa nudi, upitan je radi potencijalne nepristranosti biračkog tijela. Naime, predsjednik Kongresa Međunarodne rukometne federacije je, vjerovali ili ne, Egipćanin – dr. Hassan Moustafa. S druge pak strane, Egipat je zemlja koja na svjetskim rukometnim prvenstvima nije napravila značajan rezultat još od 2001. godine. Tada je njihova nacionalna momčad poražena od Jugoslavije u utakmici za treće mjesto. Valja dodati kako je svjetsko prvenstvo u rukometu prošireno sa dosadašnja 24 sudionika na 32. Novootvorenih 8 mjesta pripalo je dobrim dijelom zemljama koje povijesno nisu postizale pretjerano dobre rezultate. Ipak, svim ovim tezama mogu suprotstaviti dva protuargumenta. Prilično nedavno, Katar je bio domaćin Svjetskog rukometnog prvenstva. Također, ovakvi potezi imaju za cilj širenje promocije rukometa u svijetu. Time se kvaliteta rukometa ne bi sumirala isključivo na prostor Europe.

RUKOMET U DOBA KORONE

Baš kao niti ostatak svijeta, Egipćani nisu mogli predvidjeti globalnu COVID-19 pandemiju. Utjecat će trenutna javnozdravstvena situacija svakako i na organizaciju svjetskog rukometnog prvenstva, poglavito u logističkom kontekstu. Utopijska situacija značila bi da su svi prijavljeni igrači testirani negativni na COVID-19 te zdravi i spremni za igru. Treneri, pak, ne bi izvršavali već uobičajenu zamjenu igrača u sastavu tijekom natjecanja. Priprema i provedba sportskih natjecanja u vrijeme koronavirusa pokazala se kao izazovan pothvat čak i za neke veće i iskusnije organizacije, poput NBA. Bit će zanimljivo vidjeti kako Egipćani planiraju provesti corona-free prvenstvo.

U nedavnoj najavi, Hesham Nasr, predsjednik Organizacijskog odbora Svjetskog rukometnog prvenstva za muškarce Egipat 2021, istaknuo je jednu od točaka dogovora s predsjednikom IHF-a, dr. Moustaffom:

“U slučaju lokalnih lockdown-a zračnih luka, IHF će ponuditi privatne letove za prijevoz momčadi u Egipat. U tom je smjeru tekao razgovor s predsjednikom IHF-a, dr. Hassanom Moustafom.”

HESHAM NASR, PREDSJEDNIK ORGANIZACIJSKOG ODBORA SVJETSKOG RUKOMETNOG PRVENSTVA ZA MUŠKARCE EGIPAT 2021

HRVATSKA IMA POVOLJAN ŽDRIJEB

Što se tiče Hrvatske, ona je smještena u grupi C, zajedno s Katarom, Japanom i Angolom. Na prvi pogled, Hrvatska zaista ne bi smjela imati problema u osiguravanju prolaska skupine. Uzimajući u obzir činjenicu i da prvenstvo otvaramo protiv Japana, nastavljamo utakmicom protiv Katara, a zatim grupnu fazu dovršavamo utakmicom protiv Angole, može se reći da reprezentaciji čak i raspored odigravanja ide na ruku.

ŠTO OČEKIVATI OD SKUPINE C

Od svih suparnika najopasnije u svakom slučaju djeluje Katar, kojeg s klupe vodi iskusni španjolski „lisac“ Valero Rivera. Utakmica s Japanom neizvjesnost može ponuditi samo radi činjenice da je to za obje ekipe prva utakmica turnira. Koliko taj podatak može biti pritisak za Hrvatsku, toliko može biti i olakotna okolnost za Japan, koji u toj utakmici nema što izgubiti, a može jako puno dobiti. Japance vodi izbornik Dagur Sigurdsson, jedan od najuspješnijih svjetskih trenera, koji se od klupe njemačke reprezentacije oprostio 2017. Godinu dana prije odstupanja, ovaj je islandski stručnjak Nijemce vodio do olimpijske bronce i europskog zlata. Što se tiče momčadi Angole, neki će se simpatičnih momaka iz Afrike sjetiti s protekla dva svjetska prvenstva. Iako njihovi dosadašnji rezultati ne izgledaju obećavajuće, u svojoj posljednjoj utakmici, u Španjolskoj 2019., pobijedili su upravo Japan, stoga je za očekivati da će utakmica za treće mjesto skupine C biti vrlo zanimljiva.


Hrvatska će na svjetskom prvenstvu igrati u skupini C

NAKON GRUPNE FAZE

Nakon prvog kruga kojeg bi Hrvatska, nadamo se, trebala završiti na vrhu svoje skupine, čeka nas treća najbolja momčad skupine D, u kojoj se nalaze Danska, Argentina, Bahrein i DR Kongo. Za očekivati je da će Danska i Argentina u posljednjem kolu voditi direktnu borbu za prva dva mjesta skupine, dok će se Bahrein i DR Kongo, pri čemu ulogu favorita objektivno ima ekipa s Bliskog istoka.

Nakon doigravanja, slijede utakmice četvrtfinala, polufinala te, naposljetku, finala. Kao glavni favoriti prvenstva označene su momčadi Norveške, Danske, Švedske, Francuske, Njemačke, Španjolske i, ono najvažnije, Hrvatske. Nadamo se da ćemo Hrvatsku imati prilike gledati u samoj završnici turnira, a našim reprezentativcima želimo prvenstveno zdrav, a zatim i uspješan te sretan ulazak u novu 2021. godinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *