SAD – NASTUP NA SP KAO ZALOG ZA BUDUĆNOST

SAD u moru sportova koje pozdravlja u svojoj sportskoj kulturi, odnedavno ima i rukomet (tzv. Team Handball).

Znate li tko je Gary Hines? Ne, nije riječ o glumcu, niti NBA ili NFL igraču. Gary Hines je ime jednog od fizički najnadarenijih rukometaša koje je autor ovih redaka ikad vidio. Prije nego što uđemo dublje u ovu objavu, pogledajte malo o kome je točno riječ.

No Gary Hines je također i član američke rukometne reprezentacije koja će se rukometnom svijetu predstaviti u Egiptu tijekom siječnja. Iako ovaj izraz može djelovati pomalo grubo, u ovom kontekstu on je jako dobar opis rukometne reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država. Naime, od posljednjih 12 svjetskih smotri rukometaša, SAD se kvalificirao samo na jednu (Francuska 2001.). Ni tamo se nisu proslavili, ostvarivši nezavidni plasman na 24., odnosno posljednje mjesto.

RUŽAN POČETAK LIJEPE PRIČE

Na nadolazeće Svjetsko prvenstvo momčad se plasirala putem wild card-a, odnosno direktnog poziva Međunarodne rukometne federacije (IHF). Iako jedan čovjek, koliko god bio superioran, nije zalog za uspjeh cijele rukometne ekipe, interes za rukometom u SAD-u raste. Pritom ne mislimo na komentar nekadašnjeg NFL quarterback-a Jay Cutlera (niti ja ne znam tko je to). Naime, prilikom gostovanja u jednom podcastu podcjenjivački je i nekulturno govorio o rukometu kao sportu. Reakcije poznatih sportaša, poput Luke Dončića, ali rukometaša, primjerice Nikole Karabatića, nisu izostale.

SAD u moru sportova koje pozdravlja u svojoj sportskoj kulturi, odnedavno ima i rukomet (tzv. Team Handball). Na prvi pogled ne djeluje kao nešto neobično, s obzirom na infrastrukturu i logistiku koja prati sport u SAD-u. Međutim, činjenica da SAD ima mušku i žensku rukometnu ligu, istina malobrojnu, ali postojanu, može veseliti svakog istinskog ljubitelja rukometa. Što se tiče njihove momčadi, postoji interes i među stanovnicima našeg, balkanskog podneblja za praćenjem njihovih rezultata.

NIŠTA BEZ BALKANACA

Za SAD, naime, nastupaju dvojica naturaliziranih igrača s ovih prostora – Amar Amitović (BiH) te Domagoj Sršen (Hrvatska). Amitović trenutno igra za RK Krivaja Zavidovići. Sršena se, pak, pratitelji lokalnih i regionalnih rukometnih prilika vjerojatno dobro sjećaju. Naime, Sršen je svojevremeno branio boje RK Siscia-e, RK PPD Zagreb-a te RK Meshkov Brest-a. Među pričuvnim igračima nalazi se i Emir Duraković (BiH), koji trenutno nastupa za RK Respect Sarajevo.

SKUPINA E

Igrač SAD-a s loptom

Iako na prvi pogled ne djeluju ozbiljno, popis klubova za koje igrači SAD-a nastupaju ima i nekoliko europskih velikana. Neki od njih su Elverum, KIF Kolding, Kristianstad ili SG Flensburg Handewitt. Na prvu, postavlja se pitanje uloge koju igrači imaju u spomenutim klubovima. Ipak, sama činjenica da američki igrači imaju iskustvo igranja rukometa u takvim jakim sredinama ima težinu. Tko zna, možda čak može pobuditi i nadu da će nam SAD imati štogod zanimljivo za pokazati u Egiptu.

POTENCIJAL ZA BUDUĆNOST

Zasigurno će tu biti run’n’gun trenutaka, kao što je to slučaj u NBA-u. Možda čak bude i nastupa za zaborav. Ono što je važno je činjenica da će svijet imati priliku vidjeti (i pričati) o SAD-u u kontekstu rukometa. Taj bi pristup mogao probuditi showbiz mašineriju, koju Amerikanci znaju vrlo dobro iskoristiti. Velika je stvar što će sve utakmice reprezentacije SAD-a, kao i neke druge utakmice, biti dostupne na lokalnom televizijskom kanalu ESPN+. To je velika stvar za razvoj rukometa “preko bare”. Moglo bi se reći da koliko god SAD trebao svjetsko rukometno prvenstvo, toliko i svijet rukometa treba SAD. S obzirom na strategiju popularizacije rukometa van granica Europe, to postaje aktivan cilj. A, kao što rekosmo, ako netko zna kako iskoristiti komercijalni potencijal i izgraditi sportski imidž, to je SAD.

One thought on “SAD – NASTUP NA SP KAO ZALOG ZA BUDUĆNOST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *